‘Vanwege een gebrek aan motorische controle en een verhoogde spierspanning kan Levi zich niet zelfstandig voortbewegen’, begint Levi’s vader Carl het gesprek. ‘Ook is het voor hem niet mogelijk om met zijn rolstoel rond te rijden door middel van standaardbesturing als een joystick.’ Maar de innovatieve oplossing CoMoveIT Smart biedt uitkomst. Levi maakt sinds 2022 gebruik van dit intelligente hoofd-voetbesturingssysteem. ‘Hierdoor bevinden wij ons als ouders, maar vooral Levi zelf, zich inmiddels in een heel andere situatie.’

Ontspannen rondrijden

‘Dankzij de CoMoveIT Smart kan Levi zijn hoofd gebruiken om naar links en rechts te sturen. Door het gebruik van de voetplaten kan hij vooruit rijden. De ingebouwde sensoren en artificiële intelligentie in de hoofdbesturing en voetplaten maken dat dit systeem zich automatisch aan Levi’s bewegingen aanpast. Het is ongelooflijk hoe relaxed hij nu rondrijdt. De spieren in zijn armen en benen zijn helemaal ontspannen.’

“Mijn leven is anders dan dat van de meesten, maar op mijn manier kan ik toch nog heel veel”

 

Levi Rijsbrack (22 jaar) is geboren met Cerebrale Parese. Dankzij een innovatief hoofdvoetbesturingssysteem kan hij zijn elektrische rolstoel op een ontspannen manier besturen. En dat is een enorme vooruitgang

Kijken naar wat er wél mogelijk is

‘Vroeger vond ik het heel lastig dat ik Cerebrale Parese had’, vervolgt Levi. ‘Ik vond het jammer dat ik niet naar een indoorspeeltuin kon bijvoorbeeld, zoals andere kinderen van mijn leeftijd. Nu heb ik me daarbij neergelegd. Mijn leven is anders dan dat van de meeste mensen, maar ik merk dat ik op mijn manier toch nog veel kan. De CoMoveIT speelt daar een belangrijke rol in. Het is zo fijn dat ik nu zelf kan rondrijden en niet altijd afhankelijk ben van mijn ouders en anderen.

Stage lopen bij CoMoveIT

‘Wat ik ook heel leuk vind, is dat ik niet alleen van de CoMoveIT Smart gebruikmaak, maar dat ik er ook af en toe stage mag lopen! Mijn collega’s zijn superaardig en de lunchpauzes zijn altijd gezellig. Ik heb ondertussen ook een eigen blog: Levi’s Corner. Hierin kan je teruglezen wat ik allemaal beleef. Ik schrijf over wat ik tijdens mijn stage meemaak, maar ook over allerlei andere avonturen. Thuis én daarbuiten.’

 

Over Cerebrale Parese

Cerebrale Parese is een aandoening die beweging en spiercontrole negatief beïnvloedt als gevolg van hersenschade. Dit resulteert in ernstige motorische beperkingen zoals moeilijkheden bij bewegen en evenwichtsproblemen.