Techniek, vakmanschap en denken in mogelijkheden en doorgaan tot de juiste oplossing is gevonden, is onze dagelijkse drijfveer. En daarbij laten we ons graag inspireren door onze klanten. Zo ook Remco. In 2015 liep hij een dwarslaesie op door een motorongeluk. Hij vertelt zijn verhaal.

“Ik ben Remco Rozendaal, 34 jaar oud en woonachtig in Dronten. Mijn familie heeft een fruitteeltbedrijf waar wij we appels en peren kweken. Toen ik jonger was droomde ik over de overname van ons familiebedrijf en een leven op de boerderij. Daarnaast genoot ik van tijd doorbrengen met vrienden en motor rijden. In 2015 is mijn leven volledig op z’n kop komen te staan. Ik kreeg een motorongeluk en werd geconfronteerd met een dwarslaesie. Ik ben sinds die tijd vanaf mijn bovenlichaam (vanaf mijn tepels) verlamd en heb geen arm- en beenfunctie meer. Alhoewel ik dankzij een elektrische rolstoel mijn mobiliteit voor een groot deel heb terug gekregen, heeft mijn dwarslaesie grote gevolgen voor mijn zelfstandigheid en dagelijkse invulling.

Voor mijn ongeluk werkte ik regelmatig op een laptop. Na mijn ongeluk kon ik een reguliere muis en toetsenbord niet meer gebruiken. Samen met therapeuten van revalidatiecentrum De Hoogstraat en de adviseur van RTD hebben we gezocht naar verschillende computeraanpassingsmogelijkheden. Ik maak nu gebruik van een lipstickmuis die ik kan bedienen met mijn mond. Met deze aangepaste muis kan ik de cursor bedienen, maar ook de linker- en rechtermuisklik. De lipstickmuis zit met een statief voor mijn mond zodat ik zonder hulp van iemand anders achter mijn bureau de laptop kan bedienen wanneer ik dat wil. Zo beantwoord ik mails, neem ik enkele taken van het bedrijf uit handen, kan ik zaken opzoeken, vraagstukken uitzoeken en documenten printen. Op deze manier voel ik mij weer nuttig; en ben ik trots dat ik een bijdrage kan leveren aan het bedrijf van mijn vader en broers. Daarnaast blijf ik zo op de hoogte van de wereld om me heen. Ik zou niet weten hoe ik mijn dag zou moeten invullen zonder de lipstickmuis.

Zelfstandigheid is erg belangrijk voor mij. Tijdens mijn revalidatie is er op de boerderij een woonruimte voor mij gemaakt, mijn eigen plek. RTD heeft daar de nodige aanpassingen gerealiseerd zodat ik met een app op mijn telefoon mijn woning kan bedienen. Op deze manier kan ik mijn deuren, verlichting en tv heel gemakkelijk zelf bedienen. Ook vanuit het bed kan ik instellingen wijzigen door de toepassing van een zuig-schakelaar. Ik ben zelfstandig genoeg om even mijn hoofdeind iets bij te stellen of de tv uit te doen. En ik bepaal dus ook zelf wanneer ik wil slapen.”